Världsbokdagen 2019

Den 23 april är dagen då alla bokälskare tjurar i sitt stilla sinne till minne av det förlorade biblioteket i Alexandria. Formellt hävdar vi att det är Unesco som ligger bakom alltihop (alltså, firandet av dagen, inte förstörelsen av biblioteket), för att uppmuntra transformationen från boklarv till utblommad bokmal.

Det är visserligen något alldeles magiskt att få upptäcka läsandet redan i unga år, när det finns hur många lov som helst och det går att tjuvläsa hela natten och ändå orka sig igenom dagen, men lyckligtvis finns det inget bäst-före-datum på aspirerande läshunger. Och med böcker i nya format blir det allt enklare att ta med sig upplevelsen på väg till jobbet, ut i trädgården eller var man nu tycker att den hör hemma.

Jaha, kanske någon tänker. Jag läser ju inte, så varför skulle folk vilja släpa med sig pappersböcker, e-böcker eller ljudböcker någonstans?

För att berättelser kan ta dig till platser du aldrig kommer kunna se någon annanstans än i ditt eget huvud. De kan bli vänner du inte ens visste att du saknat och de kan hjälpa dig att lära känna dig själv. Genom berättelserna kan du få nya perspektiv och djupare förståelse, i stora frågor eller små funderingar. Du kan skaffa dig ny kunskap och lära dig mer än genom en hel drös tutorials på YouTube. Böcker kan förändra världen, genom att ge folk möjligheten att drömma större, kunskapen att följa sina drömmar och modet att våga.

Eller så kan du helt enkelt få en stunds verklighetsflykt och underhållning.