Intervju med Mikael Strömberg

Hej Mikael!

Du är vårt senaste tillskott i Andra Världars författarstall så vi vill förstås gärna lära känna dig bättre.

Tidigare har du gett ut skräck för en äldre publik (namedroppa gärna titlarna!), hur kommer det sig att du nu vänder dig till yngre läsare med serien om Martungan?

– Stämmer! 2011 publicerades min skräckromandebut Vätten, året därpå kom Inmurad, och sommaren 2015 utgavs min tredje skräckroman Vad gör dina barn när du sover? Det var i samma veva som det senaste boksläppet som min då åttaåriga dotter frågade varför jag inte skriver böcker som hon kan läsa. En högst relevant fråga, och en intressant och utvecklande utmaning. Sagt och gjort. Under sommarmånaderna samma år skrev jag Sattyg, och läste kapitlen för mina barn allteftersom jag skrev. De kom med ärliga synpunkter, och ibland hård kritik. Mycket nyttigt och roligt, då jag behövde hjälp att se berättelsen ur ett barns perspektiv.

“Sattyg” är alltså den första serien om Martungan, kan du berätta lite mer om vad den handlar om och vad läsaren kan vänta sig från serien som helhet?

– Martungan är en ö långt ut i skärgården, där systrarna Minna och Sanna får överta ett torp tillsammans med sin pappa. Snart blir de varse om att ön ruvar på hemligheter, och ger sig i kast med problemen. David, som är bofast på ön, hjälper dem. Det blir nya mysterier i varje bok, men det löper en röd tråd genom hela serien.

En liten fågel har Wikipediat i våra öron att du även spelar i ett band. Är musiken avkoppling från skrivandet och vardagen eller ser du de kreativa processerna som något som bidrar till varandra på något sätt?

– Wiki är nog dessvärre inte uppdaterat på länge. Jag började skriva när jag blev pappa första gången, och slutade utöva musik ungefär när min debutroman gavs ut. Jag tycker om att vara kreativ, och författandet passar familjelivet bättre än musiken. Det är omöjligt för mig att hinna med både och. Däremot lyssnar jag mycket på musik.

Är du själv en läsare och vad blir det i så fall helst under läslampan?

– Jag läser utan tvekan mer nu än vad jag gjorde innan jag skrev. Självklart läser jag en hel del skräck och spänning, mycket i studeringssyfte. Men det är blandat. Senast läste jag debutromanen Kriget av Durim Bekteshi. Rekommenderas.

Hur skulle du beskriva dig själv som författare? Vilken del av processen från tanke till bok tycker du bäst om och finns det någon del av skapandet som får disken att kännas mer lockande än tangentbordet?

– Oj. När jag väl fått upp ångan flyter skrivandet på bra. Den första delen av processen är helt klart mest inspirerande och kul. Att fnula på idéer, skriva synopsis och bara nöta text. Redigeringsbiten är inte lika skoj, men givetvis nödvändig och lärorik.