Några tips inför Bokmässan i Göteborg

Är du en av dem som inte riktigt greppat hur stor Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg är?

Låt oss då förklara det för dig. Dessa fyra dagar i september, även kallade “Bokmässan”, är bokbranschens nyår. Hela året leder fram till en enda stor tillställning och när den väl är slut gäller det även samtliga som kom dit. För oss är Bokmässan Valhall. Det är hit läsare, författare, förlag och alla andra som lever i böckernas skugga kommer när de dör. Eller ja, det känns i alla fall som att man är rätt död efter att ha krossats i trånga gångar och brutits ner av att släpa på sina fynd, men vi ÄLSKAR det!

Och bara för att vi tycker så mycket om er tänkte vi passa på att dela med oss av några tips på hur man överlever dagen och orkar mingla hela natten! För tro inte att det är slut på det roliga bara för att mässan stänger kl. 18.

Inför Bokmässan

Om du har några specifika planer på vad du vill vara med om under Bokmässan är det dags att förbereda NU så att du vet var du ska vara vilken tid. När du väl kommer på plats kan du vara säker på två saker: all förflyttning tar längre tid än du räknat med och du kommer att hamna vilse. Om du känner att du behöver en personlig vän av ordning som kan hjälpa till att hålla koll på dig så kan du använda dig av Mässplaneraren.  Där kan du förlora timmar på att försöka välja ut vilka programpunkter du skulle vilja uppleva.

Men det första du ska göra är att se till att förköpa biljetterna. Om du har det klart kommer du att spara in på både mental ansträngning (och varje liten neuron räknas!) och tid. Det ÄR skillnad på att behöva gå omvägen om biljettförsäljningen och på att köa sig rakt fram till insläppet.

Så vilken biljettsort ska du ha?

Går du på Bokmässan för att du huvudsakligen vill träffa folk, gå runt i alla montrar för att hitta böcker och stundom förfasas över allt krimskrams som letat sig in i lokalerna så räcker det med en entrébiljett. Det är i montrarna du har möjlighet att få böcker signerade av författaren, plocka på dig ett glas rödvin eller en näve godis när depåerna börjar tryta, och det pågår en hel del aktivitet i form av program och tävlingar mitt i myllret. Dessutom finns ett par större scener där du kan ta del av intervjuer eller panelsamtal. Allt du vill veta om biljetterna finns att läsa på Bokmässans hemsida.

Om du istället vill tillbringa mässan på det övre våningsplanet med mycket sittande medan du översköljs av mer eller mindre genomtänkta ord ska du överväga att koncentrera dig på seminarierna. Programmet innehåller i princip allt – men ett par av våra favoritinslag är Det muntliga berättandets kraft på fredag kl. 16.30 och Sagor i ny tappning på lördag kl. 15.30. Läs mer om seminariekorten på Bokmässans hemsida.

Innan du går hemifrån/lämnar hotellrummet på väg till mässan

* Klä dig rätt

Nej, det finns ingen klädkod. Däremot handlar det om att Bokmässan kan stoltsera med besökssiffror på närmare 100 000 personer under sina fyra dagar. Det betyder att var du än går så kommer det att vara trångt. Och varmt. Och efter någon timme kommer luften att … inte ta slut precis, men tappa sin fräschör. Så vad du absolut inte vill göra är att komma till Bokmässan i för mycket/varma kläder. Vi skulle inte rekommendera någon att komma i badkläder, utan det vi föreslår är den gamla lager-på-lager-principen och gärna kilt!

* Våga inte gå ut genom den där dörren i ett par obekväma skor!

Snitthastigheten hos dem som “går runt” på bokmässan är så låg att ingen bryr sig om att försöka mäta den. Egentligen borde det heta att “stå runt” för även om du till din förvåning kommer att se lite olika montrar under de 9 timmar mässan har öppet om dagen så kommer du inte kunna minnas att du någonsin lyfte fötterna. Kort sagt; om du inte har ett par skor som är sköna att stå i kommer dina fötter att mörda dig. Och förmodligen kommer ryggen erbjuda sig att hjälpa till. Gratis.

* Ta med dig någon form av väska.

Tillhör du dem som innan de går hemifrån rabblar mantrat “nyckel, mobil, plånbok”? Bra! Då kan du redan nu börja öva på “vatten, mums och piller”. Inte en chans att du står dig hela dagen utan att ha omedelbar tillgång till vätska, något som höjer ditt blodsocker utan att ruinera dig och huvudvärkstabletter när allt annat går åt helvete. Så även om du i vanliga fall alltid klarar dig på vad du får ner i fickorna: packa mässans kappsäck!

Om du dessutom har en väska med hjul eller en dramaten är du bara att gratulera. När du väl kommer loss med dina bokköp och slipper släpa på påsar och kassar kommer inte bara dina axlar att tacka dig utan även alla som slipper snubbla över dina skatter.

* Kontanter

Det är sant! En del montrar håller fortfarande på med såna där gamla leksakspengar. Så det är lika bra att vara beredd.

* Lämna barnvagnen

Med ännu ett par dagar kvar till Bokmässan har vi full förståelse för barnvagnens existensberättigande. Det är som en husvagn för minimänniskor eller varje förälders egen Skalman. Det är praktiskt att ha nånstans att låta de små sitta väl tillrätta (och ordentligt fastlåsta) och självklart är det smidigt att kunna åka snålskjuts på vagnens lastutrymme. Problemet är bara att så fort barnvagnen kommer in på Bokmässan förvandlas den från något behändigt och hjälpsamt till ett jättemonster. För folk runtomkring hade det förmodligen varit mer begripligt om du helt enkelt försökte släpa en val genom lokalen. Så … allt vi vill ha sagt är: fundera bara på om du verkligen behöver ha den med dig eller om det går att lösa logistiken på något annat sätt. Kanske hyra en kamel?

På plats!

* Skaffa dig en mässkarta. De finns i tidningarna och broschyrerna du hittar vid entrén och lite varstans.

Det är nånting med mässan som kröker rumstiden och gör att det blir nästintill omöjligt att veta var man är, kommer ifrån och är på väg. En karta är ingen garanti för att det kommer att lösa sig men det känns bättre. Dessutom kan den vara bra att ha om du ska försöka samla ihop skocken igen efter att ni kommit ifrån varandra eller om du tänkt spana in något specifikt.

Förr eller senare kommer du att fastna i vinkelvolten och gå varv efter varv efter varv runt samma jäkla montrar i det oändliga. Men även när det händer kommer det ett tillfälle när du plötsligt är fri. Utgå därför alltid ifrån att du aldrig kommer att hitta tillbaka till ett ställe så om du hittar något du verkligen vill ha, hugg direkt!

* Kom och hälsa på i Andra Världar(s monter)!

När du nu tagit dig hela vägen hit hoppas vi förstås att du vill komma förbi oss i monter A 03:52 också! Aengeln, Anna och Jakkin kommer att vara på plats hela helgen men vi får även tillfälligt besök av våra andra författare. På fredag eftermiddag gästas vi av självaste Harriet Dumont och på lördag kommer ingen mindre än Pernilla Lindgren och signerar.

Och även om du redan har alla våra böcker kan du ju alltid komma förbi för att säga hej, och ge oss godis.

* Kolla mobilen med jämna mellanrum.

Du kommer inte att höra när det ringer och det surrar så mycket överallt att ett sms lätt misstas för att ha fått en förbipasserande bokpåse på sig. Om du hade sällskap med dig på väg in men inte riktigt vet vad som hände sedan är det därför manuell mobilhantering som gäller. Dessutom kan det vara så att någon hör av sig för att höra om du också är i närheten. Personen kan då godtroget inbilla sig att ni kanske kan mötas upp nånstans för en fika på mässan. Försök att inte skratta människan rakt upp i ansiktet utan föreslå helt enkelt att ni alltid kan ta en bit mat efteråt, om ni “mot förmodan” inte skulle ses i vimlet.

* Ja, det är Jan Guilluo.

Det var möjligen spännande första gången du såg honom. När det närmar sig tionde gången börjar du bli paranoid. Ta det bara lugnt, du är inte ensam …

* Sitta ner

Får du en chans att sitta ner så ta den. Det spelar ingen roll om det så är som den enda i publiken till ett monterprogram om hur Big Bang inverkat på valet av font till statsministerns memoarer eller på en sällsynt tom kvadratfot på betonggolvet, du sitter ner när tillfälle ges! Lyckligtvis behöver du inte komma ihåg det, din kropp lär påminna dig ändå.

Däremot kan det vara bra att komma ihåg att du måste gå på toa innan du behöver. Det är bättre att vara framme vid dörren när det väl är dags än att just då komma på att det är dags att hitta en kö.

* Ät något

Det finns mindre serveringar på mässgolvet och riktiga restauranger både i bygget och i kvarteret. Precis som i alla andra sammanhang är det mest folk där vid de normala lunchtiderna.

Priserna ligger strax över vanliga lunchpriser oavsett vart du går så det är upp till dig om du vill ha macka eller varm mat för pengarna. De allra flesta ställena har i alla fall helt okej eller rentav riktigt god mat så om du inte tänker dig något speciellt är det verkligen bara att ta det som är närmast när hungern slår till.

* Ta bilder!

Förutom att bokmässan vimlar av folk att ta kort på, alltifrån kändisar till dig själv, så är kameran också din bästa vän när det gäller att komma ihåg allt det där intressanta du såg men inte fick med dig hem igen. Det kanske handlar om en häftig monter, ett snyggt omslag, en bra bok eller förståndet.

Och om du lyckas fånga dem som tidigare varit med på Andra Världars bokmässa har du chansen att vinna en bok! (Mer info kommer.)

Efter mässan

Grattis till att ha klarat dig igenom mässdagen! Nu är det bara resten kvar …

Det är förstås inget fel i att helt enkelt störta i säng och gråta blod över att huvudet snurrar och kroppen gör myteri. Vi har alla varit där vid något tillfälle.

Men glöm inte de där planerna du gjorde upp med dina kompisar om att gå ut och äta efteråt. Och minns du de där samtalen från gamla bekanta som ville ses nu när ni ändå är i stan? Bara lugn, ni kan säkert smita iväg till en avkrok nånstans så långt borta att serveringspersonalen knappt hört talas om Bokmässan och prata ut om ert trauma, men om ni vill hänga kvar mitt i smeten ett tag till så är det bara att hugga i.

Om du surfar runt lite på förlags/författares hemsidor kommer du snart att märka att det pågår en hel del aktiviteter även efter Bokmässan. Det är visserligen en hel del interna middagar på restaurangerna i stan men det bjuds också in till mingel eller releaser för folk i allmänhet på barerna. Kolla om det bara är att dyka upp eller om det krävs någon form av föranmälan.

Kvällarna är dessutom till för att sluta upp med folk du lärt känna genom bokbloggande/skrivarsajter eller grupper på Facebook. Om ingen annan har tagit tag i att anordna en träff bara för er så finns det inget som hindrar att du styr upp det. Det är ett väldigt lättsamt och roligt sätt att äntligen få ett ansikte på alla de där människorna som du diskuterat högt och lågt med.

När så kvällen börjar gå mot natt och det är dags att bryta upp – är det hög tid att dra vidare till nästa ställe! Och det finns egentligen bara en plats som är på allas läppar: Park. Det är hotellet på Avenyn där ALLT kan hända, och där det också gör det.

Fast oss kommer ni inte att få se där. Men vad vi gör istället för att supa skallen av oss får ni läsa om i antologin Svenska spöken …

En reaktion till “Några tips inför Bokmässan i Göteborg”

  1. Pingback: Bokmässeguide för dig med författardrömmar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *