ConFuse 2015

Nu i helgen 7-9 augusti var det äntligen dags för årets Swecon som passande nog hette ConFuse och hölls i Linköping! Tyvärr åkte vi inte allihop den här gången: Harriet är ute på de sju haven (som vanligt), Goblin kidnappar vilsna barn och Angel hade visst något uppdrag inom personsäkerhet att försöka redogöra för. Men Pernilla och jag gjorde vårt bästa för att hålla ställningarna.

En av de paneler vi lyssnade på hette “What’s in a name?” och samtalet kretsade kring att man kan använda ett namns betydelse för att lägga till fler lager i berättelsen, lägga in en ledtråd till handlingen eller helt enkelt illustrera en viss kulturell kontext. För säkerhets skull lyckades Pernilla och jag ta det hela ett steg längre och visade på betydelsen av ett kongressnamn för hela helgens händelseförlopp (för den som vill ha hela scoopet).

förläggare

Första programpunkten för egen del blev en panel tillsammans med Elin Holmerin (Undrentide) och Kerstin Aronsson (Styxx) – modererade av Britt-Louise Viklund om att vara förläggare i fantastik-Sverige. Vi pratade om hur en arbetsdag ser ut, vad vi tittar på för att anta eller refusera manus och gemensamma svårigheter med att nå ut till läsare som menar att fantasy skulle vara något enbart för ungdomar.

historisk panel

Dessutom medverkade Pernilla tillsammans med Elin Holmerin och Helena Andersson i en intressant panel om att skriva historisk fantasy. Det finns trots allt andra tider än medeltiden, även om den är nog så spännande att läsa om. Också.

bokrummet

Men mycket av tiden tillbringades förstås i hallen med alla bokbord. Dels för att vara på plats om det kom förbi någon hugad köpare och dels för att umgås med alla gamla och nya vänner bland likasinnade förläggare/författare/läsare. Det blev en hel del skratt mellan varven när samtalen skenade i väg åt alla möjliga väntade och oväntade håll. Inte blev det bättre av att Pernilla plötsligt tog av sig vigselringen (även om det var legitimt eftersom en blodådra i fingret började bete sig märkligt men vilka vägar samtalen tenderade att ta efter det överlåter jag åt fantasin …).

Annars passade vi på att lyssna på ännu fler panelsamtal som till exempel det om att välja perspektiv i berättelser, att använda fantastiken som terapi eller det här med att få till genusmedvetenhet i texter utan att det slår fel åt andra hållet. Som vanligt var programmet för hela helgen alldeles fullspäckat och många intressanta saker krockade med varandra men det kan i sig leda till intressanta samtal med dem som lyssnade på något annat än en själv.

trollpanel

För egen del medverkade jag även i söndagens panel om troll i fantasy och folktro tillsammans med Oskar Källner, Kristina hård och Rasmus Kaj – allihop skickligt modererade av Carolina Gómez Lagerlöf. Vi inledde med allsång av trollmors vaggvisa och lyckligtvis var det ingen som somnade i publiken för det. Sedan pratade vi om inspiration och om trollens plats i vår kollektiva historia och i våra berättelser. (Dessutom fick jag äntligen prata ut om hur mycket jag saknar den där uppbyggda miljön med John Bauers troll och prinsessan på köpcentrumet A6 i Jönköping.)

Ändå är det lite svårt att komma ifrån att söndagarna är en dag av kluvenhet: å ena sidan har man jättekul och försöker göra det bästa av slutspurten men å andra sidan är det svårt att inte märka tomheten när folk börjar packa ihop och bege sig av hemåt. Det gäng som vi ingick i och som hållit ihop hela helgen hölls relativt intakt större delen av dagen men så började även de droppa av. Och till slut var det verkligen dags att packa ihop för den här gången men alla samtal och skratt ekar fortfarande inom oss.

med marcus olausson

Nu börjar nedräkningen till bokmässan i Göteborg 24-27 september. Men det är inte helt omöjligt att vi ploppar upp bakom ryggen på någon redan innan dess så håll koll på vårt tour-schema för att vara säker på att inte missa nåt!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *