Confetti 2014 – kongressrapporten

Helgen 4-6 april var det dags för mässäsongspremiär och jag hade turen att få börja med Confetti 2014 i ett Göteborg som generöst bjöd på alla väder som någonsin uppfunnits. Platsen var Medborgarhuset i närheten av SKF och arrangören var den jubilerande Club Cosmos själv. Jag fick upp ögonen för föreningen på SF-bokhandelns invigning förra året, då dess banderoll syntes tydligt i paraden. Föga överraskande skulle det visa sig att det var ett gäng helsköna typer som samlades under den stolta fanan.

Det kommer förmodligen aldrig gå att utreda om det var en tidsförväxling, krökning av rumtiden eller bara ett konstaterande att Göteborg har sin egen tidszon som gjorde att jag mötte min bordsgranne författaren och bokmässoarrangören Lisa Rodebrand vid Drottningtorget och sedan kom till lokalen precis efter att konventet slagit upp dörrarna. Men det blev ju bra ändå.
Vi blev väl mottagna av bland annat Helena Kiel och hittade snabbt till våra platser där vi började bo in oss tillsammans med författaren Sandra Petojevic som hade bordet intill och den (potentiellt köttätande) växten (eller medusaperuken) i hörnet. Efter att ha bekantat oss med varandra, några av arrangörerna som Peter Begtsson och Louise Rylander, de andra försäljarna och det fåtalet besökare som var på plats sneglade vi på programmet och lät magen bestämma att det var dags för mat efter invigningen.
Lisa och jag bokmässopratade lätt bort en lång stund över den godaste grönsakswok jag ätit (nej, jag har ingen aning om vad varken stället eller rätten hette …). Väl tillbaka fortsatte vi minglet där vi slutat och jag fick bland annat träffa författaren Jonas Larsson vars debutbok jag hörde väl om bara några ögonblick tidigare.
Just när jag började fundera på att göra en tidig kväll dök Leffe Delo upp. Det var hur kul som helst att få träffas på riktigt, även om jag har hört från säkra källor att han faktiskt existerar.

Lördagen bjöd på mer minglande både oss emellan vid bokborden och med förbipasserande som gärna pratade allt från böcker till vardag. Det blev ett trevligt återseende av Pål Eggert, tjuvstart med Susanna Nissinen och så hade jag glädjen att återigen få byta några ord med Erik Andersson och med Johan Frick. Dessutom blev det en hel del nya bekantskaper och sånt är ju alltid lika välkommet.
Lunchen blev en förvirrad utflykt till Coop tillsammans med Lisa Rodebrand, John Meany, J-O Nyman, Peter Bengtsson och ett par till. Hela eskapaden slutade med en länsad salladsdisk och väl tillbaka på Medborgarhuset blev det mera bokprat tillsammans med Socialist Simon och några till.
I efterhand undrar jag hur det hanns med men det blev även en hel del besök vid paneldebatter eftersom programmet var oemotståndligt. Bland  programpunkterna fanns till exempel boktips från Glenn Petersen på SF-bokhandeln, nordisk mytologi och författarintervju med John Meany (han är hur gullig som helst men jag är ändå så avundsjuk på hans efternamn!).

Och så var det ju de där panelerna jag medverkade i.
Små förlags-panelen tillsammans med  Lisa Rodebrand, Caroline L Jensen, Socialist Simon och moderatorn Johan Jönsson kom att handla mycket om kvalitetssäkring och bokbranschen med ett starkt fokus på att allt “skräp” som getts ut kommit att ge hela egenutgivningsnischen  dåligt rykte. En något nedslående bild som jag till viss del håller med om men inte fullt ut delar. Visst ges det ut en del som inte borde ha fått fastna på papper eftersom det objektivt sett inte är klart ännu för det går inte att komma ifrån att det viktigaste i en bok är texten. Det är en sak att tycke och smak varierar men är texten undermålig så har du ovillkorligen inget annat än en undermålig produkt. Men tack vare de enorma kontaktnät som finns (på till exempel Facebook) en ökad medvetenhet om hur mycket jobb som faktiskt krävs för att få en text färdig även bland “nybörjarna”. Det i kombination med personliga nätverk där det går att arbeta tillsammans med att få en så snygg och (givetvis) bra slutprodukt som möjligt tror jag på sikt kommer att leda till ett slags generationsskifte inom egenutgivningen. Risken finns dock att resten av bokbranschen kommer att hålla fast vid tidigare intryck och att det därför inte kommer att ge någon omedelbar effekt för varje aktör. Därför, och för att enklare botanisera i den snåriga djungel av böcker som kommer ut på marknaden, tror jag att det är viktigt att arbeta för att förändra hur bokbranschen ser ut. (Det är där bokmässan Andra Världar kommer in, igen.)

Muminpanelen blev lite förskjuten i tid eftersom banketten drog ut på det roliga, men det gjorde inget eftersom Jonas Larsson och jag hann avhandla ämnet som ett slags genrep medan vi väntade.
De andra paneldeltagarna var muminfanatikerna (jodå, men jag gillar dem “ändå”) Patrik Centerwall och Anders Bellis, moderatorn Johan Anglemark och Helena Kiel. Det blev en intressant panel där vi kom in på det inkonsekventa i muminvärlden, att det är stor skillnad mellan de olika medium Tove Jansson använde för sina figurer, men också internt i själva bokserien. Vi pratade om bildspråket som Bellis så väl uttryckte saken “berättar en delvis annan historia än texten”. Och samtalet kretsade mycket kring hur böckerna är skrivna på ett sätt som tilltalar vuxna och barn på olika sätt. Vi kom också in på att berättelserna visserligen är äventyrliga och underfundiga men också läskiga med faror som lurar och en del personer som är hotfulla (eller bara ensamma och missförstådda?).

Lördagen avslutades sedan med ett snabbt kramkalas med dem som inte skulle komma tillbaka på söndagen och några till som slank med av bara farten, det är ju mysigt att kramas.

På söndagen började det synas att det gått några timmar sedan fredagens invigning. Bokborden packades ihop, alla som inte hade tilldelats uppgifter att sköta blev placerade vid frukostbordet och arrangörerna kom med offergåvor i form av te, smörgåsar och nötter för att hålla oss på plats medan de städade. (Smart drag!) Vi pratade om helgen som varit hittills, böcker, filmer, paneler vi varit på och allt sånt där som hör till i såna här sammanhang (ja, vi ägnade oss åt skvaller!).
Sedan bar det av mot spårvagnen som skulle ta oss runt stan. Men jag har ingen aning om var vi var eller vad vi såg eftersom J-O Nyman och jag hade fullt upp med att prata om fornnordisk mytologi. Hur intressant som helst! Vi fortsatte nästan hela vägen fram till observatoriet (den biten missade jag i alla fall inte).
Där bjöds vi på en guidning av teleskopen och sedan en föreläsning om exoplaneter. För mig som inte haft något påtagligt intresse för rymden sen jag var klar med att läsa allt jag hittade om Saturnus var det både lärorikt och spännande att få veta mer. Tråkigt nog blev sensmoralen att vi kommer förmodligen alla att vara döda om nån miljon år. Lika bra att lägga om livsplanen redan nu, så att man säkert hinner med allt man vill uppleva innan dess.
De som var tapprare än jag fortsatte vidare mot puben för välförtjänt Dead Dog-öl medan jag och några andra bröt upp och började fundera på om vi minns var vi bor och hur man kommer hem.

Av en sån där Göteborgstidsanpassad slump (eller är det nåt magiskt med Drottningtorget?) stötte jag på Peter Bengtsson på väg till tåget och hann byta några ord till. Men så skildes våra vägar och med det var Confetti 2014 ofrånkomligen slut.

Slutligen vill jag tacka arrangörsgänget som har lagt ner ett fantastiskt fint arbete och genomfört en helt underbar helg! Jag är så glad över att jag fick vara med och fira Club Cosmos 60-årsjubileum och jag hoppas att det blir fler tillfällen att återse alla framöver!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *