Vad är Andra Världar The Complete Mäss?

Jag får ofta frågan vad Andra Världar egentligen är, vad det handlar om och varför man ska åka dit. Så varför inte göra en snabbguide:

Andra Världar är både fantastikförlag och evenemangsföretaget som (än så länge) en gång om året anordnar en fantastikbokmässa. Syftet med bokmässan är att ge fantastiklitteraturen (nej, fantastik är alltså INTE samma sak som spådomar, seanser, mediala förmågor och “sånt”) ett eget forum med baktanken att om vi samlas på ett och samma ställe är det lättare att få överblick över branschen. Det gör att vi inbördes lättare håller koll på vad som kommer ut och vilka som ägnar sig åt sitt illustratör- eller författarskap och att läsare vet vart de ska gå för att hitta de där böckerna som sällan får utrymme i andra sammanhang.

Det viktiga här är själva mässan eftersom det är där magin uppstår, i mötet mellan böckerna och läsaren. Det är på mässan det går att prata om sitt eget skapande med andra som förstår en, det är där det går att sväva ut i nördiga samtal om allt från tv-serier till kommatering. På mässgolvet finns möjligheten att frossa i både böcker, bilder och allt från ulltovning till zombies.

Scenprogrammet bjuder bland annat på intervjuer och föredrag, högläsningsstunder, musik och det finns även möjlighet att vara med på workshop i skrivande. Hedersgästerna för i år är Maria Friedner, Susanna Nissinen, Fredrik Persson, Karin Tidbeck, Aengeln Englund, Jakkin Wiss, Mikael Thomasson, Karin Waller och Svenskt UppfinnareMuseum.

Den främsta skillnaden mellan bokmässan och konvent/kongresser är att bokmässan handlar om att träffa likasinnade som delar intresset för fantastiklitteraturen. Det är “marknaden” som är den huvudsakliga samlingsplatsen, vare sig man kommer dit för att umgås, dela erfarenheter eller leta efter något nytt till bokhyllan.
Förutom den unika inriktningen på fantastikgenrerna är visionen den stora skillnaden mellan den här bokmässan och andra bokmässor. Bokmässan handlar om mycket mer än att sälja böcker. Det är vårt forum, det sammanhang där fantastiken står i centrum. Hit kommer man för att skapa nätverk, träffa skriv- och läsvänner, inspireras av andras arbete och deras entusiasm och för att få vara bland likasinnade.

I år heter bokmässan Andra Världar The Complete Mäss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *